<<   KANTOOR  PROJECTEN  PROGRAMMA  KUNSTENAARSINITIATIEVEN

COLUMN 1  column 2  column 3  column 4  column 5  column 6  column 7
column 8  creatief?

COLUMN 1




Waar is Marc Bijl? door Marc Bijl

Op een columnisten bijeenkomst.
Het is regenachtig, de Calypso (de kantine van Rotterdam Culturele Hoofdstad) druppelt vol met aspirant-leden van de Columnistische Partij en een enkele verdwaalde tourist.
Martin Bril zit in een hoek notities te maken voor zijn column in Het Parool. Verderop filosofeert Jan Bor wat om zich heen. Raoul Goudvis probeert aan de bar een discussie op gang te brengen over het gebruik van pseudoniemen. Interesse is er nauwelijks. Opheffer wil het hebben over het Rotterdam dat hij kent van bezoekjes uit zijn jeugd (Blijdorp, Katendrecht) en niet over Culturele Hoofdstad dat hij ziet als een façade is van de werkelijkheid. Protest van Carrie. Ze is zojuist bij metro station Maashaven door een inheems Berbervolk onvrijwillig gegangbangd en stelt daarvoor de 'droplullen van de gemeente' verantwoordelijk. Haar intellectuele zusje, Elsbeth Etty probeert de gemoederen te sussen en zoekt naar een logische verklaring.
Frits Abrahams wordt wakker en beklaagt zich over het allesbehalve gemoedelijke ontvangstcomite van drugsrunners en wezenlozen gisteravond op het Centraal Station. Multicultureel was het wel maar bovenal beangstigend, is zijn conclusie. Veel bijval uit Amsterdamse hoek. Een columniste van de Elle wil naar 'trendy adressen' maar niet wéér naar Bazar.
Tijd voor de persvoorlichter van Rotterdam Culturele Hoofdstad om in te grijpen. "Uw beroep als columnist geeft u natuurlijk niet het recht om uw lezers borrelpraat en feitenlijke onjuistheden te verkopen." Gemor in de zaal.
"In opdracht van Het Rotterdams Filmfestival verblijft Ellen Ten Damme zes weken in Nairobi voor een shoot over de romantiek van slavenhandel in de Gouden Eeuw." Gegniffel onder de aanwezige, druk noteren ze de ieder cliché
dat nu met de regelmaat van een reclameblok voorbijkomt. "...en kunstenaarsinitiatieven gaan het stadhuis bezetten, dat is sinds de Duitsters niet meer voorgekomen."
De columnisten veren overeind. Bezetting? Duitsers? Kunstenaarsinitiatieven? De persvoorlichter grijnst de kille kantine in. Helaas, niemand stelt vragen.
In het columnisme worden geen vragen gesteld alleen gevoelens van onmacht geuit. Het columnisme is een politieke stroming geworden van roepende in de woestijn en prekers voor eigen parochie. Columnisme is intellectueel populisme. Columnisme is trendy, even vluchtig als reclame.

De persvoorlichter houdt het voor gezien. De columnisten druipen af naar De Unie, een enkeling gaat naar Naaitown-cafe. In de Unie wordt officiëel de Columnistische opgericht met als voorzitter degene met minder dan 1 column op zijn naam. Táádáááá: Marc Bijl!

Fifteen columns of fame!
Vanaf heden hang ik dus het columnisme aan en kan zonder wroeging verklaren dat kunstenaarsinitiatieven niet in het Stadhuis horen. Dat is het centrum van onwil, burocratie en stroperigheid. Het tegenovergestelde van een kunstzinnige broedplaats, denk ik.
En waar blijft TENT Centrum voor Beeldende Kunst in dit verhaal? Daar weten ze van gekkigheid niet hoe ze de programmering rond moeten krijgen, dat had dus een uitgelezen moment voor samenwerking kunnen zijn.
Anyway, het zal me een rotzorg zijn, ik ben columnist en aanschouw, samen met de andere stuurlui aan wal, de creatieve zelfkastijding met veel plezier.
De kunstenaarsinitiatieven zijn toch op sterven na dood en kunstenaars die een beetje lekker bezig zijn laten zich niet door andere kunstenaars de les lezen.
Kortom, veel plezier allemaal, ik ga naar Porto en zie jullie weer in 2002 als het oogsttijd is.

Groeten en reacties: marcbijl@kunstmarct.com